משפצים את המדינה: מהו חוק פינוי בינוי?

בשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על פרויקטים כאלו ואחרים של התחדשות עירונית. המטרה של הפרויקטים מהסוג הזה היא לחדש את פני השטח העירוני, לשדרג שכונות מגורים ולטפח קהילות חזקות ועמידות יותר. אחד הפרויקטים המעניינים ביותר בתחום של התחדשות עירונית הוא פרויקט פינוי בינוי הנובע מתוך חוק פינוי בינוי. בואו ננסה להבין מהו בדיוק החוק הזה, איך מעודדים פינוי לצורך הריסה ובנייה מחדש בישראל, מה עושים עם דיירים סרבנים ונדבר על עוד נושאים נלווים אחרים וחשובים.

כל מה שאתם צריכים לדעת על התחדשות עירונית במקום אחד

רגע לפני שנצלול יותר לעומק וננסה להבין מה זה בדיוק חוק פינוי בינוי ואיך נראים פרויקטים מהסוג הזה, אנחנו רוצים להכיר לכם את מאגר המידע הגדול והאמין ביותר בתחום של התחדשות עירונית בישראל. הוא נקרא אתר מגדילים ותוכלו למצוא בו עוד המון מידע נוסף על פרויקטים של פינוי בינוי, על הסוגים השונים של תמ״א 38, על פרויקטים עתידיים בישראל ואפילו למצוא מידע על השכונה שלכם והיתכנות לפרויקטים שונים.

מהו חוק פינוי בינוי?

חוק פינוי בינוי הוא חוק שנחקק בשנת 1965 מתוך צורך ממשי לשקם שכונות מצוקה ישנות שנבנו בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל. בחוק המקורי לא היה צורך בהסכמה של הדיירים לצורך הפינוי והמדינה פשוט הייתה יכולה להפקיע את המקרקעין, לפנות את הדיירים, להרוס את הבניין ולבנות מחדש. החוק בעצם מסמיך את המדינה להעניק ליזמים וקבלנים את זכויות בנייה והטבות מס כדי לעודד אותם לבצע פרויקטים מהסוג הזה. בתחילת הדרך הפיצוי גם ניתן בכסף מזומן ולא בדירות, מה שהקשה מאד על התהליך.

 

 

התיקונים המשמעותיים לחוק במהלך השנים

עם השנים היה ברור כי החוק המקורי מקשה מאד לקדם ביעילות פרויקטים של פינוי בינוי והיה ברור שיש להכניס בו כמה שינויים. בשנת 2006 הוגדר לראשונה רוב מסוים של דיירים שצריכים להסכים לפרויקט כדי שהוא יוכל לצאת לדרך. בשנת 2021 אושר תיקון לחוק הזה ובעצם הרוב הדרוש לביצוע הפרויקט ירד.

איך מעודדים פינוי בינוי בישראל?

על מנת לעודד בעלי דירות ודיירים ללכת על הפרויקט הזה ולפנות את הבניין לתקופה של מספר שנים בדרך כלל, המדינה מציע דרך היזמים והקבלנים מגוון הטבות שונות. בראש ובראשונה מציעים לכל בעל דירה לקבל דירה גדולה יותר ששווה יותר כסף מהדירה המקורית, וכן ניתן להמיר את זה לפיצוי כספי שנקבע על ידי משא ומתן בין היזם לדייר. בבניין החדש שנבנה מוסיפים ממד והיזם גם כולל במתחם גינות ואזורים ירוקים, מרכזי קניות, פתרונות תחבורה ומוסדות חינוך. כמו כן, תיקון נוסף משנת 2004 קובע כי תשלומי מס שבח, היטל השבחה ומס רכישה בפרויקטים של פינוי בינוי, יהיו מושתים על הקבלן ולא על הדיירים. כל הדברים האלו הם בגדר תמריצים רציניים למדי ואפשר לראות שזה בהחלט הוכיח את עצמו. בשנים האחרונות הפכו הפרויקטים האלו למבוקשים למדי ובדרך כלל לא קשה להשיג את ההסכמה הנדרשת אליהם.

הנחה בארנונה

מי שהחליט למכור את הזכויות שלו בדירה במסגרת הפרויקט, יהיה זכאי להנחה בארנונה במשך חמש השנים הראשונות בדירה החדשה. בסופו של דבר נראה כי אין ממש סיבה שלא ללכת על זה, ואם אתם בעלי דירות בבניינים ישנים, באתר מגדילים תוכלו לבדוק אם גם הבניין שלכם הוא מועמד לפרויקט פינוי בינוי.

לסיום

נזכיר שבאתר תוכלו למצוא עוד הרבה מידע חשוב על התחדשות עירונית באופן כללי.

גלילה לראש העמוד