כשעסק השיפוצים מתרחב: הכול על פתיחת עוסק מורשה

עסק השיפוצים שלכם מצליח ומתרחב? מזל טוב! עד עכשיו הייתם עוסק פטור? מה עכשיו? מבחינת רשויות המס לכל הפחות, אין כאן שאלה למעשה. מאחר שאם תעברו היקף הכנסות מסוים ומוגדר היטב, תהיו חייבים לפתוח עוסק מורשה. אלא שהנושא הוא בכללו מורכב למדי ויש לו כמה וכמה השלכות שחשוב שתהיו מודעים הן. אז כיצד פותחים עוסק מורשה? ומה הנקודות שיש לשקול לקראת שינוי מהותי מסוג זה? התשובות בקצרה, במאמר שלפניכם.

שינוי מהותי מול הרשויות

עסקים אמורים לעבוד באופן רשמי ומסודר מול הרשויות, כבר מתחילת פעילותם. התחלה זו, כוללת פתיחת תיקים ברשויות השונות וכחלק מכך, יש להגדיר איזה סוג "עוסק" אתם. אם הוגדרתם בתחילת דרככם כ"עוסק פטור", עשוי להגיע כאמור שלב, שבו יעלה על הפרק מעבר לעוסק מורשה. באתר iCount תוכלו לקרוא מידע נוסף, על האופן שבו ניתן לפתוח עוסק מורשה. כפי שתראו, זה לא מסובך מדי. אך לפני כן – מה הוא בכלל עוסק מורשה? עוסק מורשה הוא באופן בסיסי, עוסק אשר "מורשה" לגבות מע"מ מלקוחותיו. את המילה "מורשה" ניתן להחליף במילה המדויקת יותר "חייב". עוסק מורשה מחויב לפי חוק, לגבות מע"מ במסגרת גביית התשלום על מוצריו או שירותיו. את הסכומים שהוא גובה, הוא מעביר למשרדי מס ערך מוסף. זו בתמצית, המשמעות הבסיסית של הפיכה לעוסק מורשה.

מה כרוך בשינוי?

מאחר שאתם כבר עוסק פטור, התהליך פשוט יותר מאשר פתיחת תיקים לראשונה. יש לעדכן את משרדי מע"מ וגם את מס הכנסה ואת המוסד לביטוח לאומי. את השינויים האלה ניתן לעשות דרך שרות לנושא זה שמציע אתר iCount או דרך רואה החשבון שלכם או בהגעה פיזית למשרדים השונים.

 

 

חובות עוסק מורשה

חשוב להבין למה מחויב עוסק מורשה. זה מתחיל כפי שתיארתם לעצמכם, מכל הנוגע לגביית המע”מ, כולל

  • עדכון מחירים – שילוב המע"מ בסכומים שאתם דורשים מול הלקוחות. אתם לא חייבים לעדכן מחירים, אך אם לא תעדכנו, קחו בחשבון ש-17% מהם (גובה המע”מ) תצטרכו מעכשיו להעביר לרשויות.
  • גבייה בפועל מהלקוחות – הוצאת חשבוניות ("חשבונית מס”) ללקוחותיכם. זהו המסמך שבו מתועדים פרטי גביית המע”מ (כחלק מפרטי גביית התשלום מהלקוחות).
  • לעדכן את מע"מ – עוסק מורשה מחויב לעדכן את מע"מ בכל חודש, כמה מע"מ הוא גבה.
  • להעביר את הכסף שגביתם למע"מ.

עוד כמה נקודות חשובות

יש פרטים רבים מסביב לנושא זה ומגוון השלכות. אלה כמה מהחשובים שבהם:

  • הרף המשתנה – הרף שממנו ומעלה חייבים להיות עוסק מורשה, איננו קבוע. הוא מוגדר מחדש בכל שנה. לכן, אם אתם קרובים לכך, אולי תרצו דווקא להימנע מלעבור אותו, בהתאם לשיקוליכם.
  • לצמצם את ה"נזק" – כאשר אתם עצמכם משלמים מע"מ לספקים שלכם (נאמר ברכישה מחנות כלי עבודה), זה נקרא “תשומות”. זכותכם להוריד את התשומות האלה מהמע"מ שגביתם מלקוחותיכם, לפני העברתו לרשויות.
  • לקבל החזרים – ישנה אפשרות של קבלת החזרי מע"מ. זאת, במקרה שבו שילמתם יותר מע"מ לספקים, מהמע"מ שגביתם מלקוחותיכם.
  • להיערך לעתיד – שימו לב שאושרה ואמורה להיכנס לתוקף החל מ-2024 רפורמת עוסק זעיר, במסגרת הצעת חוק בשם "חוק ההסדרים". רפורמה זו תשנה את התמונה מבחינות מסוימות ויהיה כדאי וחשוב להתעמק בהן.

לסיכום

אם כך, תהליך המעבר לעוסק מורשה פשוט למדי ומהיר ברמה הבירוקרטית. מצד שני, מבחינה עסקית עבורכם, יש לו השלכות לא מעטות, להן מומלץ להקדיש מחשבה וזמן.

גלילה לראש העמוד