תהליך מורכב כגון בנייה מעמיד את העוסקים במלאכה, את המבנה, את בעלי הנכס ואת עוברי האורח בפני שורה ארוכה של סכנות ונזקי לוואי, ועל כן כל קבלן שיפוצים מחויב לוודא שקיים ביטוח ייעודי. ביטוח שנכנס לפעולה מתחילת הפרויקט ומלווה על לשלבים הסופיים. עם זאת, מדובר בנישה מאוד מקיפה שכוללת לא מעט נדבכים, ועל כן חשוב להבין בפני מה עומדים וכיצד בוחרים, ופה ניגש לעשות מעט סדר וכמובן להציף מספר דגשים חשובים.
מדוע ביטוח ייעודי לקבלני שיפוצים כה חשוב?
כאשר קבלן שיפוצים עומד בפני רכישת ביטוח, הוא צריך לקחת בחשבון שהביטוח יכסה את המשתנים הבאים: נזק לציוד הבנייה, נזק למבנה, נזק לרכוש וכמובן נזק שנגרם לפרויקט שעומד על הפרק. במקביל, יש לוודא שקיים ביטוח אחריות מעבידים. הרעיון הוא שקבלן שיפוצים אחראי על לא מעט נותני שירות, ועל כן ניצב בעמדה רגישה (רבים עשויים להגיש נגדו תביעה בגין תאונה שקרתה במהלך העבודה). מכאן שביטוח אחריות מעסיקים מעניק חומת הגנה חשובה – מגן מפני תביעות שעוברות את הרף שמקציב המוסד לביטוח לאומי (בגין תאונות עבודה).
אלו עוד כיסויים ראוי לוודא שקיימים?
ראשית כמובן שהכרחי לוודא שקיים ביטוח אחריות כלפי צד ג'. ביטוח זה מכסה כל נזק שנגרם לצד ג' – לגוף או לרכוש. לצורך הדוגמה אם הרצף שבר את היד כיוון שהחליק על ניילון שנשכח על הרצפה, אין מקום לדאגה – קיים ביטוח. נוסף לכך רצוי לוודא שקיים כיסוי על פינוי ההריסות, ובין היתר יהיה חכם לוודא שקיים כיסוי הוצאות עבור עלויות תיקון שנדרשים ליישם. כפי שמציין אבנר הייזלר בדה מרקר, הוא תמיד דורש מיזמים ואנשי עסקים להפיק את המיטב מסך השירותים המשלימים שנועדו עבורם.
מהם שלושת הכיסויים המרכזיים?
ביטוח רכוש
יש לקחת בחשבון שכשעושים ביטוח רכוש הוא אינו בהכרח כולל את סך הסיכונים, וגם אם הפוליסה מוגדרת ככלל הסיכונים, עדיין אין זה אומר שהיא כוללת מגוון החרגות רלוונטיות (החרגות שכל חברת ביטוח מורשת להוסיף). מה אנו מבקשים לומר? שהחוכמה היא לוודא שקיים כיסוי מרבי לצד עלות מינימאלית. מזכיר את הדברים שנאמרו ע"י אבנר הייזלר במעריב? הגיוני, משום שזה אחד הדברים שחשוב להקפיד עליהם.
ביטוח צד ג'
המציאות מראה שלא מעט תאונות קורות לעובדים בתחום השיפוצים והבנייה, ועל כן חשוב לוודא שקיים ביטוח ייעודי, ואף חשוב לוודא אלו תנאים חברת הביטוח דורשת בתמורה (למשל ישנן דרישות גבוהות שנוגעות למיגון הצוות).
ביטוח חבות מעבידים
ביטוח זה מעניק הגנה מפני תביעות עובדים, מפני תביעות שמבקשות להשיג תגמולים יותר גבוהים מאלו שהביטוח הלאומי מעניק.
אלו ביטוחים נוספים מוטב לקחת בחשבון?
לצד הנאמר, טוב לדעת שקיימים ביטוחים נוספים. כך למשל קיים ביטוח שמכסה נזק שנגרם לציוד של הדיירים. כיסוי שמכסה מעבר למגורים זמניים (למשל בעקבות תמ"א 38), כיסוי אובדן רווחים (מאוד רלוונטי כאשר הקבלן אינו עומד בלו"ז שאליו התחייב), כיסוי של כלים כבדים, כיסוי שמכסה רכוש של דיירים (צנרת וכדומה) וכדומה. פה נחדד שבמקרה של ביטוח קבלני שיפוצים אין זה נכון לעשות "העתק הדבק", כיוון שכל קבלן עומד בפני אופי אחר של בנייה, ובפני היקף אחר של פרויקט. מכאן שמאוד חשוב לבצע הערכה פרטנית וממוקדת.
כיצד מבצעים התאמה אישית?
בשורה התחתונה נציין שבעולם השיפוצים קיימים אינספור משתנים, כאלו שמצריכים ביטוחים משלימים. באותה נשימה נציין שאין שום סיבה לעשות ביטוח מורחב שלא לצורך, ועל כן ייעוץ מקצועי בהחלט נחוץ – כדי ליהנות מהפוליסה המתאימה ביותר.